Liselotte Rootveld wint Kür-finale bij de Zilveren Ster

17 sep 2019 | dressuur

Onder prachtige weersomstandigheden werd van 13 t/m 15 de Zilveren Ster 2019 verreden. Het was het hele weekend genieten op het terras bij de manege van de Sterruiters. Het afwisselende programma bood voor iedereen wat wils. In de voorrondes kon men zich kwalificeren voor de finale rubrieken, er kwamen jonge talentvolle dressuur paarden in de baan, er werden Küren op muziek verreden en er was een fantastische clinic!

Kür op muziek

Liselotte Rootveld had zaterdag maar 1 proef nodig om zich te plaatsen voor finale Kür op muziek. Op zondag middag, tijdens de finale, was er echter nog wel een hachelijk moment. De muziek CD die Liselotte had meegenomen weigerde in eerste instantie dienst. Gelukkig liet de techniek haar uiteindelijk niet in de steek en kon de combinatie toch starten. Ze hield haar hoofd koel en reed een prachtige Kür met haar paard Gentle-wish. Beide juryleden, Monica Drohm en Henry Albertus, hadden de combinatie als eerste geplaatst met een totale eindscore van 74,19%.

Een mooie tweede plaats was er voor Ashley Langevoort met Happy Dancer. In de voorrondes op vrijdag wist zij de beide ZZL rubrieken ruimschoots te winnen. In de finale behaalde de combinatie een eindresultaat van 72,32%. Tevens was Ashley de publiekslieveling want zij won dit jaar de publieksprijs die bestond uit een mooie statie deken aangeboden door Rutjes paardenboxen en omheiningen.

Ook Liseon Kamper-Bol had met haar elegante paard It’s a Pleasure meteen in de eerste Z2 voorronde een ticket te pakken voor de finale Kür op muziek. Deze combinatie stond met een eindresultaat van 70,38% op de derde plek. 

Ashley Langevoort en Liseon Kamper-Bol

Overige finale rubrieken

De M finale werd een overwinning voor Femke Beljon met Fuego. Pech heeft deze amazone de laatste tijd achtervolgd dus deze eerste plaats kwam als geroepen. Met 404,5 punten ging zij aan de leiding, nipt voor Dayenne Souren die met Guilty Pleasure tweede werd met 403,5 punten.

Femke Beljon

Carmen Daemen – Vossen werd met haar Jack Sparrow DBM eerste in de L finale met 409 punten. Danielle Steffens van de organiserende vereniging de Sterruiters, werd met haar Coco fraai tweede met een eind totaal van 397 punten. Op de derde plaats stond Mellany van de Vorstenbosch met Knoxville JJ, eindscore 396 punten.

De finale klasse B werd ruimschoots, met 418 punten, gewonnen door Robin Coenen met Keaton. De tweede plaats was wederom voor een Sterruiter lid. Nienke ten Thije deed goede zaken en werd met Fantasy W tweede met 407 punten.

Danielle Steffens en Nienke ten Thije

Clinic

Het Kür programma werd onderbroken door een bijzondere clinic. Er kwamen tijdens deze show niet alleen ‘dressuurprikkers’ in de baan. Naast top Grand Prix amazone Linda Verwaal hadden dubbel KNHS springkampioen Steven Veldhuis en koningin van de western Liselotte Verboom hun paarden gezadeld. Zij lieten zien dat er verrassend veel overeenkomsten zitten in deze verschillende disciplines van de paardensport. Het ‘pootje over’, het om het achterbeen draaien, de teugelvoering – behalve dan dat Liselotte haar paard met één hand rijdt – en de ontspanning zijn overlappende elementen bij het rijden. De uiteindelijke uitvoering is natuurlijk anders maar de basistraining heeft veel gelijkenissen. Leuk om te zien!

Steven Veldhuis en Linda Verwaal

Liselotte Verboom

Sterruiterleden

Tijdens de driedaagse kwamen niet alleen de vrijwilligers van de Sterruiters in actie. Veel leden hebben natuurlijk gereden. Mark te Kiefte maakte dit jaar zijn eigen show! Weliswaar was het idee geboren van uit een weddenschap maar het dan ook uitvoeren werd zeer gewaardeerd! Ook door de jury. Hij ontving van de organisatie een extra ereprijs – cadeaubon van Danifleur – voor het origineelste tenue tijdens de wedstrijd!

Mark te Kiefte

Vele leden behaalden in de voorrondes winstpunten en een aantal plaatsten zich ook voor de finales. Zoals eerder vermeld werd Nienke ten Thije tweede in de B-finale. Ook Danielle Steffens behaalde een tweede plaats maar deed dat in de L-finale. Leonie Bevers reed ook een keurige proef in de L-finale maar viel buiten de prijzen. Dat gold ook voor de fijn rijdende Z-finalisten Samantha van der Lof, Rogier Molkenboer en Karlijn Olde Klieverik die met haar pony voor de eerste keer bij de paarden startte. Marloes Terhurne reed zich in de voorrondes maar liefst 4 keer in de prijzen maar koos er voor geen Kür finale te rijden.

Karlijn Olde Klieverik en Leonie Bevers

Samantha van der Lof en Rogier Molkenboer

Equifirst Jonge Paarden Rubriek

Zaterdagmiddag kwamen een 40 talentvolle jonge dressuurpaarden in de baan. Deze werden beoordeeld door Marian Dorresteijn en Dirk Willem Rosie. De meest opvallende verschijning was Kuup’s Kensington (Governor x Oscar), eigendom van de Familie Kuipers en gefokt door Harry Tepperik. Deze fraai bewegende ruin werd deskundig voorgesteld door Annabel Rootveld. Met drie maal een negen (voor aanleg, draf en harmonie) en twee keer een 8,5 (voor galop en stap) won deze geweldenaar niet alleen de vierjarige rubriek maar werd hij ook overall kampioen met een totaal van 88 punten.

Annabel Rootveld

In de rubriek voor 3-jarigen werd Lady Ebony (Ebony x Don Primaire van Arthur Besten eerste. In de combinatie rubriek van 5- en 6-jarigen was het Isalita Roos (Cupido) van Mieke Naberink die met de eer ging strijken.

In de Paardenkrant stond gisteren een uitgebreid verslag van de Equifirst Jonge Paarden Rubriek. Wil je dit gave artikel lezen? Klik dan hier.

Tot volgend jaar

De editie 2019 zit er weer op. Wij danken alle deelnemers, juryleden, sponsoren en vrijwilligers voor hun aanwezigheid. Wij zien hen volgend jaar graag terug! Na goedkeuring vanuit de kring, in het derde weekend van september 2020.

Dank aan alle sponsoren! Klik hier voor meer info over sponsoren.

Uitslagen

Uitslag finale rubrieken klik hier.

Uitslag Equifirst Jonge Paarden rubriek klik hier.

Uitslagen hele weekend klik hier.